keyvisualHome
Nieuws
Abbenbroek
30 jaar Abbenbroek
Bestuur
Sponsors
FOTO'S 2019
Koppeltijdrit 2020
40e RABO Wielerronde
Dikke Banden Race
Parcours
Archief
Gastenboek
Links 

 

Abbenbroek

het Dorp Abbenbroek

 

Abbenbroek is sinds begin jaren 80 onderdeel van de Gemeente Bernisse. Daarvoor was het een zelfstandige gemeente. Thans heeft de plaats Abbenbroek ongeveer 1300 inwoners, verdeeld over het dorp en in de polders. Abbenbroek ligt aan de Bernisse wat vroeger de grens was tussen het eiland Voorne en het eiland Putten. De Bernisse was in vroeger jaren een druk bevaren scheepsvaart-route waardoor er in Abbenbroek ook een haven was. We spreken hierbij over de jaren 1200/1300. Abbenbroek was in die jaren bedijkt en kon eigenlijk gezien worden als een eilandje dat door de volgende wateren omsloten werd : de Vliegerdt, het Westenrijk, de Mare en de Bernisse (vroeger ook wel Bornisse genoemd). De polder waarin Abbenbroek " het Oudeland " behoort tot de oudste polders van het eiland Voorne. De naam Abbenbroek ( vroeger Abbenbroucke ) komt dat de plaats vroeger was gelegen nabij een Abdij in een moerassig en drassig stuk land. Het woord broek in de plaatsnaam betekent namelijk Moeras-gebied. Het moerasgebied behoorde tot de abdij van Echternach.

 

het Wapen van Abbenbroek

 

Sinds 1453 heeft  Abbenbroek ook een wapen, namelijk een broek ( zilver of goud, doorover is, was men het vroeger niet eens ) op een roodachtige ( ook wel keel genoemd ) achtergrond. In het centrum van Abbenbroek ligt nog een grachtje, de Ring genaamd, staan woonhuizen met 17e eeuwse geveltjes. In Abbenbroek zijn enkele gebouwen op de monumentenlijst geplaatst. de Kerk ( gotisch ) gebouwd omstreeks 1480 is thans in gebruik als hervormde kerk. Nabij de kerk is het Ambachtsherenhuis gelegen waarover de ouderdom niet precies bekend is. Het huis aan de Ring, nummer 16,  was in 1645 gebouwd als het Rechtshuis der gemeente Abbenbroek.

 

de Molen de Hoop in Abbenbroek

 de molen de Hoop aan de Gemeenlandsedijk Zuid ( korenmolen ), gebouwd in 1841 en eind zeventiger jaren gerestaureerd.

 

 (Bovenstaande informatie is verzameld uit diverse publicaties, ondermeer (foto's) van internet en uit gidsen van de Gemeente Bernisse.

Top
© 2019/2020 All Rights Reserved Stichting wielerronde van Abbenbroek